Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl

 

cdks b opiscdks b programcdks b kadracdks b rekrutacjacdks b cennikcdks b kontakt

     
Opis kierunku 

Cel studiów:

Założeniem programu Podyplomowych Studiów Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie jest wyposażenie absolwenta w szereg oczekiwanych na rynku pracy umiejętności praktycznych i kompetencji. Absolwent tego kierunku będzie umiał ocenić, skorygować i ułożyć dietę człowieka aktywnego fizycznie, zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i profesjonalnym. Ukończenie Podyplomowych Studiów Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej przygotowanie diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego. Celem studiów jest uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności pozwalających na prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną na różnym stopniu zaawansowania.

 

Czas trwania:

2 semestry, tryb weekendowy
Ilość godzin: 211

 

Kryteria kwalifikowania kandydatów:

Studia skierowane są do wszystkich absolwentów uczelni wyższych (I i II stopnia).

Studia kończą się uzyskaniem:
- Świadectwa Studiów Podyplomowych Żywienie i wspomaganie dietetyczne w Sporcie

 

Wymagane dokumenty do pobrania: 
http://www.awf.poznan.pl/pl/cdkis-dokumenty/cdkis-dokumenty-sp

1.) Formularz zgłoszeniowy na Studia Podyplomowe,
2.) Odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych
3.) Dodatkowe oświadczenie do formularza zgłoszeniowego.

Program
Lp.PrzedmiotLiczba
Godzin
ogółem
Liczba godzin wykładLiczba
godzin
ćwicz.
Z/EPunkty ECTS
1.Fizjologia wysiłku fizycznego1266Z2
2.Podstawy fizjologii żywienia (układ pokarmowy)55 Z1
3.Biochemiczne aspekty żywienia człowieka w wysiłku fizycznym1010 Z2
4.Podstawy żywienia człowieka25
 
1015E3
5.Podstawy dietetyki251015E3
6.Planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu45
 
1530E4
7.Dozwolone i niedozwolone wspomaganie w sporcie i wysiłku fizycznym10 10Z2
8.Psychologia i psychopatologia odżywiania15 15Z2
9.Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia201010E3
10.Teoria treningu sportowego18810Z3
11.Związki biologicznie czynne w żywności1010 Z2
12.Podstawy aktywności fizycznej1010 Z2
13.Egzamin dyplomowy6
 
6 E1
 SUMA211100111E=5
Z=8
30
Kadradr inż. Zbigniew Kasprzak
dr hab. Anna Demuth
Cennik2 000 zł/semestr 
Kontakt

http://www.awf.poznan.pl/pl/cdkis-kontakt

tel. 61 8 35 50 94/92
e-mail: 

 

 

W ramach serwisu awf.poznan.pl wykorzystywane są pliki cookies, których przeznaczeniem jest zbieranie danych statystycznych oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu. Informacje zawarte w plikach cookies są wykorzystane do oceny sposobu korzystania z naszej witryny przez jej Użytkowników. Dzięki temu awf.poznan.pl może dostosować zwartość serwisu do oczekiwań swoich użytkowników.
Użytkownik może samodzielnie – poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej – modyfikować warunki przechowywania oraz udostępniania zwartości plików cookies w zakresie własnego urządzenia końcowego. Brak wyłączenia lub ograniczenia możliwości przechowywania oraz udostępniania zawartości plików cookies oznacza wyrażenie przez użytkownika zgody na takie działania serwisu awf.poznan.pl