Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl

Zakład Przyrodniczych i Kulturowych Podstaw Turystyki i Rekreacji

Stanowisko: 
docent
Adres:
Nowy Budynek Dydaktyczny, IV piętro pok. 407
ul. Królowej Jadwigi 27/39
Poznań
61-871
E-mail:
Telefon:
(61) 835 53 31

Dodatkowe informacje

Dodatkowe informacje:
Dyżur:
środa 13.15-14.15

Absolwentka turystyki i rekreacji oraz wiedzy o kulturze, doktor nauk o kulturze fizycznej (praca doktorska z zakresu historii turystyki, 2006), doktor habilitowany nauk humanistycznych w dyscyplinie etnologia (praca habilitacyjna z zakresu antropologii turystyki, 2014). Skończyła też Europejsko-Azjatycką Letnią Akademię Edukacji Międzykulturowej w Kuala Lumpur.

Pracownik AWF od 2004 r., obecnie w Zakładzie Przyrodniczych i Kulturowych Podstaw Turystyki i Rekreacji. W latach 2016-2019 Prodziekan ds. Studiów Wydziału Turystyki i Rekreacji oraz kierownik Zakładu Kulturowych Podstaw Turystyki. Od kilku lat pełni funkcję kierownika specjalności Turystyka kulturowa z dziennikarstwem oraz nowej specjalności Turystyka kulturowa i kulinarna. W latach 2008-2016 była koordynatorem wydziałowym ds. Programu Erasmus. Jest koordynatorem współpracy Wydziału ze Stowarzyszeniem Edukacji w Zakresie Turystyki i Czasu Wolnego ATLAS. Senator AWF w Poznaniu od 2012 roku.

Promotor prac ponad 220 magistrantów i dyplomantów.

Wielokrotnie nominowana i nagradzana studenckimi statuetkami „Eu-Geniusz”, w tym dla Wykładowcy Roku (ostatnia statuetka to EuGeniusz Erudycji za 2019 r.).

Dr hab. Buczkowska-Gołąbek jest zastępcą redaktora naczelnego czasopisma naukowego „Turystyka Kulturowa” (20 punktów), które współtworzyła w 2008 r.

Od lutego 2018 r. pełni funkcję prezesa Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej (PSTK).

Naukowo specjalizuje się w problematyce turystyki kulturowej – w szczególności turystów kulturowych – jest członkiem grupy badawczej nad turystyką kulturową ATLAS (ATLAS Cultural Tourism Research Group) oraz zajmuje się antropologią jedzenia w podróży – jest członkiem grupy badawczej nad turystyką kulinarną ATLAS (ATLAS Gastronomy and Tourism Research Group). Aktualne badania realizuje w obrębie zagadnień z pogranicza antropologii turystyki, jedzenia i childhood studies. W latach 2019-2020 realizuje zadanie badawcze pt. „Rola i znaczenie w turystyki w procesie budowania tożsamości i świadomości kulinarnej dzieci” w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki: „Miniatura 3”.

Ma na swoim koncie autorstwo przewodnika metodycznego „Turystyka kulturowa. Przewodnik metodyczny” (2008; jedna z pierwszych czterech publikacji o tej tematyce w Polsce) oraz monografii „Portret współczesnego turysty kulturowego” (2014), a także podręcznika w języku angielskim „Cultural Tourism – Heritage, Arts and Creativity” (2011) i współautorsko (z Piotrem Dominikiem i Piotrem Kociszewskim) monografii „Kulinaria wizytówką regionów turystycznych” (2018). Współredagowała monografię „Współczesne formy turystyki kulturowej” (2009) oraz opublikowała ponad 70 różnych tekstów z zakresu turystyki kulturowej i kulinarnej.

Należy do IUAES: International Union of Anthropological and Ethnological Sciences. Posiada uprawnienia pilota wycieczek oraz przewodnika miejskiego po Poznaniu. Jest członkiem Komisji Historycznej Chorągwi Wielkopolskiej ZHP.

Jej pasją są podróże kulturowe i kulinarne po Polsce i świecie (zwiedziła blisko 40 krajów) na czterech kontynentach.

Publikacje