Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl
P1820998Nowoczesne strategie żywieniowe w sporcie, wybrane metody suplementacyjnego wzmacniania potencjału buforującego organizmu, geny a powysiłkowa redukcja masy ciała indukowana wysiłkiem, odwodnienie i przewodnienie, jako realne problemy sportowców lub wpływ wiedzy o żywieniu zwierząt na nasze wybory żywieniowe, to tylko niektóre z tematów konferencji dydaktyczno-szkoleniowej „Żywienie osób aktywnych fizycznie – profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo”, która odbędzie się 19 maja br., w g. 9-15, na platformie ZOOM, a którą organizują pracownicy Katedry Dietetyki naszej Uczelni.
 
Ta trzecia już cykliczna konferencja, skierowana jest przede wszystkim do studentów kierunku Dietetyka studiów magisterskich AWF w Poznaniu. Organizator – Katedra Dietetyki AWF – zachęca jednak do udziału także wszystkich zainteresowanych tematyką żywienia, zwłaszcza żywienia osób aktywnych fizycznie. Prelekcje wygłoszą m.in. przedstawicielka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku – prof. AWFiS dr hab. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWF dr hab. Barbara Frączek, reprezentująca AWFiS Gdańsk i AWF Kraków oraz prof. dr hab. Adam Cieślak z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego.

Z naszej Akademii wykłady wygłoszą: prof. dr hab. Maciej Pawlak – kierownik Zakładu Fizjologii i Biochemii, prof. AWF dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, kierownik Zakładu Dietetyki Sportowej, dr Ewa Śliwicka i dr Tomasz Podgórski z Zakładu Fizjologii i Biochemii, dr inż. Paulina Nowaczyk z Zakładu Dietetyki Sportowej oraz koło naukowe „Dietetycy AWF Poznań”.

HARMONOGRAM

9.00 – 9.10 – Powitanie uczestników

9.10 – 9.25 – Biologiczne ograniczenia i szanse w odniesieniu do terapeutycznych i modulacyjnych efektów stosowanej diety – prof. dr hab. Maciej Pawlak, AWF Poznań

9.25 – 10.10 – Geny a powysiłkowa redukcja masy ciała indukowana wysiłkiem – prof. AWFiS dr hab. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, AWFiS Gdańsk

10.10 – 10.45 – Wybrane metody suplementacyjnego wzmacniania potencjału buforującego organizmu – prof. AWF dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, AWF Poznań

10.45 – 11.15 – Człowiek w warunkach ekstremalnych – co upolować, by przeżyć? – dr Ewa Śliwicka, AWF Poznań

11.15 – 12.00 – Nowoczesne strategie żywieniowe w sporcie – moda czy potrzeba – prof. AWF dr hab. Barbara Frączek, AWF Kraków, AWFiS Gdańsk

12.00 – 12.30 – Dyskusja

12.30 – 13.00 – Wykorzystanie wzorów żywienie do oceny sposobu żywienia – dr Paulina Nowaczyk, AWF Poznań

13.00 – 13.45 – Stereotypy i mity w żywieniu zwierząt. Czy brak wiedzy o żywieniu zwierząt ma wpływ na żywieniowe wybory ludzi? – prof. dr hab. Adam Cieślak – Uniwersytet Przyrodniczy, Poznań

13.45 – 14.20 – Odwodnienie i przewodnienie – realne problemy sportowców – dr Tomasz Podgórski, AWF Poznań

14.20 – 14.40 – Żywienie w trosce o planetę – Koło Naukowe „Dietetycy AWF Poznań”

14.40 – 15.00 – Dyskusja i zakończenie konferencji

Wydarzenie odbędzie się 19 maja br., w g. 9-15, na platformie ZOOM: [link]
Meeting ID: 946 4802 2052
Passcode: 028760

Program konferencji: [link]