Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl
1
W najbliższy czwartek odbędzie się drugie spotkanie z cyklu „Nauka z kulturą (fizyczną)”. Podczas wykładu „Możliwości wykorzystania immunożywienia w sporcie i aktywności fizycznej” doktorantka, mgr Natalia Główka, przybliży tematykę immunologii wysiłku fizycznego, ze szczególnym uwzględnieniem immunożywienia i możliwości jego wykorzystania u osób aktywnych fizycznie.
 
U sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe w sezonie przygotowawczym i startowym często występują nieprawidłowości funkcjonowania układu odpornościowego, związane głównie z infekcjami górnego odcinka układu oddechowego. Problemy w postaci nieżytu nosa, kaszlu i przebiegających na różnym tle infekcji obniżają możliwości wysiłkowe, podejmowanie aktywności fizycznej oraz zwiększają częstotliwość absencji treningowej, co przyczynia się do pogorszenia osiąganych wyników sportowych. Dlatego też coraz większe zainteresowanie budzą kwestie immunożywienia, opartego na wprowadzeniu specyficznych elementów diety, wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto podkreślić, że aspekty immunożywienia w sporcie są stosunkowo nowatorskie, a liczba prac w tej tematyce jest niewielka, z czego większość to publikacje z ostatnich 10 lat. Dowodzi to, że immunożywienie w sporcie jest szybko rozwijającym się obszarem badawczym w dietetyce sportowej.
 
Spotkanie odbędzie się w czwartek 12 stycznia o godz. 18.00.

Webinar adresowany jest do studentów, doktorantów, wykładowców oraz wszystkich osób zainteresowanych nowościami ze świata nauki. Zaproszenie kierujemy również do kandydatów do naszej Szkoły Doktorskiej.

Transmisja: [link]
Wydarzenie na Facebooku: [link]

Mgr Natalia Główka – asystentka badawczo-dydaktyczna w Zakładzie Dietetyki Sportowej AWF Poznań. Doktorantka V roku w Szkole Doktorskiej AWF Poznań. Absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Współpracuje jako dietetyk sportowy ze sportowcami dyscyplin wytrzymałościowych. Dietetyk Fundacji Otylii Jędrzejczak.




Patronat nad wydarzeniem objął Dyrektor Szkoły Doktorskiej, prof. AWF dr hab. Krzysztof Kusy.
Organizator: Dział Marketingu i Karier

W ramach serwisu awf.poznan.pl wykorzystywane są pliki cookies, których przeznaczeniem jest zbieranie danych statystycznych oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu. Informacje zawarte w plikach cookies są wykorzystane do oceny sposobu korzystania z naszej witryny przez jej Użytkowników. Dzięki temu awf.poznan.pl może dostosować zwartość serwisu do oczekiwań swoich użytkowników.
Użytkownik może samodzielnie – poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej – modyfikować warunki przechowywania oraz udostępniania zwartości plików cookies w zakresie własnego urządzenia końcowego. Brak wyłączenia lub ograniczenia możliwości przechowywania oraz udostępniania zawartości plików cookies oznacza wyrażenie przez użytkownika zgody na takie działania serwisu awf.poznan.pl