Naukowcy rozmawiali o zdrowym żywieniu sportowców

Słuchacze dowiedzieli się m.in., jak sportowiec powinien sobie radzić w warunkach ekstremalnych, np. podczas biegu na górskich trasach. Studenci pytali o odpowiednie nawodnienie podczas takiego wysiłku, sposobach „by zmusić się” na przyjęcie odpowiedniej ilości płynów, dostępności badań genetycznych związanych z dietą, potencjalnych obciążeniach genetycznych wśród sportowców oraz o to, jak ważna jest adaptacja podczas biegów w warunkach ekstremalnych. Podczas wykładu prof. AWFiS dr hab. Agnieszki Maciejewskiej-Skrendo z Gdańska studenci dowiedzieli się m.in., które geny regulują nasze nawyki żywieniowe, skłonności do wielkości określonych posiłków, do podjadania podczas panelu „Geny a powysiłkowa redukcja masy ciała indukowana wysiłkiem”.
Z kolei dr Tomasz Pogórski zwrócił uwagę na odwodnienie i przewodnienie, czyli problemy, które dotykają bardzo dużej grupy sportowców. Podkreślił, jakie płyny powinno się spożywać po intensywnym wysiłku fizycznym. Wskazywał, że odpowiednie nawodnienie zależy m.in. od intensywności wysiłku, temperatury otoczenia, gospodarki hormonalnej, czy ilości, jakości i momentu spożycia pokarmu. Zalecał, by podczas treningu unikać picia wody gazowanej, ponieważ może ona powodować dyskomfort jelitowy.
To była trzecia, cykliczna konferencja, skierowana do studentów kierunku Dietetyka studiów magisterskich AWF w Poznaniu wszystkich zainteresowanych tematyką żywienia, zwłaszcza żywienia osób aktywnych fizycznie.