Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl
20220321 103851Ocena wpływu suplementacji kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego na aktywność kinaz białkowych i syntezę białek mięśniowych, zmiany składu ciała i wydolność fizyczną u wytrenowanych sportowców jest tematem i celem międzynarodowych badań prowadzonych przez naukowców z AWF Poznań i Uniwersytetu Karola w Pradze. Obecnie poznańscy naukowcy prowadzą badania na czeskiej uczelni.
 
Kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy wykazuje działanie antykataboliczne i wspomaga proces budowy białek mięśniowych. Suplementacja tym preparatem może być wykorzystywana przez sportowców w trakcie stymulacji przyrostu masy, siły i mocy mięśniowej, zwiększenia efektywności regeneracji i wzrostu wydolności aerobowej w treningu wytrzymałościowym. Podobne zastosowanie HMB znajduje w przebiegu wielu chorób przewlekłych, m.in. u osób niedożywionych, leżących i w stanie wyniszczenia organizmu.

Badania pt. „Ocena wpływu bodźców wysiłkowych/stresowych na mechanizmy i skuteczność działania kwasu beta-hydroksy-beta-metylomasłowego (HMB) u osób wytrenowanych i niedożywionych”, w ramach projektu Narodowego Centrum Nauki (nr 2018/31/D/NZ7/00803), kierowane są przez prof. AWF dr hab. inż. Krzysztofa Durkalec-Michalskiego, w ścisłej współpracy międzynarodowej pomiędzy Zakładem Dietetyki Sportowej Akademii Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu i Katedrą Fizjologii i Biochemii (Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu) z Uniwersytetu Karola w Pradze.

W realizację badań zaangażowani są naukowcy z Zakładu Dietetyki Sportowej – dr inż. Paulina Nowaczyk oraz Zakładu Fizjologii i Biochemii – dr Joanna Kamińska i dr Tomasz Podgórski, czeskiego partnera reprezentują m.in. Doc. Dr Michal Šteffl – kierownik Katedry Fizjologii i Biochemii, a także Dr Václav Kvítek, Dr Tereza Jandová oraz Dr Jan Gojda.

W ramach serwisu awf.poznan.pl wykorzystywane są pliki cookies, których przeznaczeniem jest zbieranie danych statystycznych oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu. Informacje zawarte w plikach cookies są wykorzystane do oceny sposobu korzystania z naszej witryny przez jej Użytkowników. Dzięki temu awf.poznan.pl może dostosować zwartość serwisu do oczekiwań swoich użytkowników.
Użytkownik może samodzielnie – poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej – modyfikować warunki przechowywania oraz udostępniania zwartości plików cookies w zakresie własnego urządzenia końcowego. Brak wyłączenia lub ograniczenia możliwości przechowywania oraz udostępniania zawartości plików cookies oznacza wyrażenie przez użytkownika zgody na takie działania serwisu awf.poznan.pl