Odszedł prof. dr hab. Erwin Wąsowicz, wieloletni pracownik AWF
Erwin Wąsowicz był wybitnym uczonym z zakresu nauk o żywności i żywieniu człowieka, członkiem Polskiej Akademii Nauk, doktorem honoris causa, rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od 2002 do 2008 r. W latach 2014-2021 współtworzył i wspierał swoim doświadczeniem kierunek Dietetyka w naszej Uczelni, pracując w Zakładzie Żywności i Żywienia na Wydziale Nauk o Zdrowiu.
Prof. Erwin Wąsowicz był absolwentem Wydziału Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu. Na podstawie rozprawy zatytułowanej „Charakterystyka lotnych związków zapachowych w pieczarce dwuzarodnikowej, borowiku szlachetnym i niektórych pleśniach” uzyskał w 1973 r. stopień doktora nauk technicznych. Habilitował się w 1989 r., a w 1998 r. otrzymał tytuł profesora nauk rolniczych. Profesor Wąsowicz odbył staże naukowe w Kanadzie (1975-1976, Post-doctoral Fellowship), a w latach 1990-1992 pracował w USA jako Visiting Professor.
Profesor pełnił szereg ważnych funkcji administracyjnych w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu: był prodziekanem Wydziału Technologii Żywności latach 1993-1996, do roku 2002 był prorektorem ds. nauki. W latach 2002-2008 zajmował stanowisko rektora tej uczelni, w czasie jego drugiej kadencji w 2008 r. Akademia Rolnicza przekształcona została w Uniwersytet Przyrodniczy.
Był przewodniczącym rady naukowej Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Aparatury Badawczej i Dydaktycznej „Cobrabid”, członkiem korespondentem i następnie członkiem rzeczywistym Polskiej Akademii Nauk, członkiem rad programowych kilku czasopism naukowych.
Prowadził niezwykle atrakcyjnie trudne przedmioty, m.in. Chemię żywności, Analizę i ocenę jakości żywności oraz Towaroznawstwo i analizę sensoryczne żywności.
Profesora wyróżniała ugruntowana pozycja w kraju i zagranicą w zakresie badań nad izolacją oraz charakterystyką lotnych substancji zapachowych żywności, lotnych metabolitów grzybów i bakterii oraz wykorzystaniu ich jako wskaźników rozwoju mikroflory, a także procesów oksydacyjnych lipidów w czasie przetwarzania i przechowywania żywności.
Głębokie wyrazy współczucia składamy rodzinie i najbliższym.