Komunikat

Użytkowniku, przeglądasz archiwalną wersję strony. Jej zawartość przedstawia stan na 07.03.2023 r.

Aktualna wersja witryny Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu znajduje się pod adresem: www.awf.poznan.pl
24.11 Jubileuszowe wspomnieniaJubileusz 100-lecia Uniwersytetu Poznańskiego był okazją do stworzenia m.in. publikacji upamiętniających wspólne początki i współczesny dorobek czterech poznańskich uczelni publicznych, wystawy oraz rzeźb-ławeczek. One wszystkie zostaną, gdy przebrzmią już echa jubileuszowych wydarzeń.



Okolicznościowe publikacje


W roku jubileuszowym wydano serię monografii rocznicowych, album „Wspólna pasja od wieku – 100 lat Uniwersytetu Poznańskiego”, książkę kucharską z przepisami naukowców oraz trzy kryminały z Uniwersytetem Poznańskim w tle.

Seria monografii opracowana przez historyków poszczególnych uczelni składa się z ośmiu tomów, w których autorzy skrupulatnie opisują wiele kwestii związanych z życiem czterech uczelni. Są wśród nich publikacje o wiele mówiących tytułach.: „Miejsce Uniwersytetu. Infrastruktura uniwersytecka w przestrzeni miejskiej Poznania i okolic (1919-2019)”, „Luminarze nauki Uniwersytetu Poznańskiego w latach 1919-2019”, „Nestorzy nauki Uniwersytetowi”, „Uniwersytet w czasie wojny 1939-1945”, „Dzieje Uniwersytetu w Poznaniu w latach 1945-2019”. Do nich dołączają tomy poświęcone poszczególnym uczelniom wywodzącym się z Uniwersytetu Poznańskiego, takie jak: „Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w latach 1950-2019. Historia i luminarze nauki”. „Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu w latach 1950-2019”, „Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Historia i luminarze nauki”.

W monografii poświęconej naszej Akademii znajdują się rozdziały dotyczące m.in. tradycji Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu do 1950 roku, genezy i stanu organizacyjnego uczelni, życia studenckiego i poszczególnych wydziałów do dziś. Monografia AWF Poznań została opracowana przez prof. dra hab. Tomasza Jurka, prof. AWF dra hab. Macieja Łuczaka oraz dr Izabelę Wyszowską. To jedyne tak obszerne dzieło o AWF zawierające najbardziej aktualne informacje o uczelni.

Wydany przez Wydawnictwo Miejskie Posnania album „Wspólna pasja od wieku – 100 lat Uniwersytetu Poznańskiego” to ponad 1100 archiwalnych oraz współczesnych zdjęć, dokumentów i pocztówek, które obrazem opowiadają wspólne początki Uniwersytetu Poznańskiego oraz rozwój w latach 1950-2019 Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu. Na prawie 350 stronach obejrzeć można zmieniający się świat akademicki. Są tam działy dokumentujące naukę, infrastrukturę, laboratoria, sylwetki naukowców, sportowców, życie studenckie, jest galeria rektorów, zdjęcia wybitnych postaci świata nauki, ale też olimpijczyków i trenerów wywodzących się z naszej Akademii. Wiele z publikowanych tam zdjęć po raz pierwszy ujrzało światło dzienne. Pochodzą nie tylko z archiwów, ale także ze zbiorów prywatnych, niektóre zostały odnalezione lub zakupione specjalnie na potrzeby wydania tego albumu. To piękna podróż przez 100 lat naszej historii.

Publikację opracowały: Magdalena Kalawska (UAM), Ewa Sumelka (UMP), Anna Krybus-Zielińska (UPP) i Lidia Majdecka (AWF). Nadzór merytoryczny i historyczny oraz słowa wstępu napisali: prof. UAM dr hab. Zbigniew Pilarczyk (UAM), prof. dr hab. Michał Musielak (UMP), prof. dr hab. Roman Gornowicz (UPP), prof. dr hab. Tomasz Jurek (AWF). Nadzór merytoryczny nad częścią AWF sprawował prof. AWF dr hab. Maciej Łuczak. Za projekt graficzny odpowiadał prof. dr hab. Krzysztof Molenda (UAP).

W tym towarzystwie nie zabrakło czegoś lżejszego – książki z przepisami naszych naukowców. 100 smaków na stulecie UP – to idea przyświecająca opracowaniu książki kucharskiej „Akademickie smaki, czyli podróż od uniwersytetu do uniwersytetu” pod redakcją Andrzeja Niczyperowicza. Książka zawiera prawie 100 przepisów na ulubione potrawy, m.in. rektorów uczelni, prorektorów, a także wykładowców czterech Uczelni. Z AWF Poznań przepisy na swoje ulubione dania podali: JM Rektor prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński, prorektor ds. nauki prof. dr hab. Jan Celichowski, prof. AWF dr hab. Piotr Gronek, prof. AWF dr hab. Jan Konarski, prof. AWF dr hab. Joanna Karolkiewicz, dr hab. Hanna Drzymała-Celichowska, dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, dr Agnieszka Wartecka-Ważyńska, dr inż. Agnieszka Bilska, dr inż. Zbigniew Kasprzak, dr n. med. Małgorzata Chochowska oraz dr inż. Kinga Mruczyk.

Specjalnie na okoliczność stulecia powstały też trzy kryminały autorstwa poznańskich pisarzy. Poznań z lat 20. XX w. oraz początki działalności Uniwersytetu Poznańskiego są dla tych nich tłem historycznym. Jest więc romans z morderstwem w tle, prof. Święcicki widziany oczami swojego dozorcy, tajemnicze zniknięcie z gabinetu na Wydziale Matematyki i Fizyki UP słynnego kryptologa, jest też niezwykłe wyzwanie śledcze dla młodego policjanta, który musi wyjaśnić wyglądającą na samobójstwo, śmierć nocnego stróża w budynku Dawnej Królewskiej Akademii Niemieckiej.

Wystawa i rzeźby-ławeczki

W ramach obchodów powstały także rzeźby-ławeczki: patrona naszej Akademii – Profesora Eugeniusza Piaseckiego, a także założycieli Uniwersytetu Poznańskiego: Profesora Michała Sobeskiego i Profesora Stanisława Kozierowskiego, oraz ławeczka poświęcona studentom UP. Opracowana została także wystawa „Uniwersytet Poznański 1919-2019” pokazująca najistotniejsze zagadnienia jego 100-letniej historii.



Fot.: Dział Marketingu i Karier AWF Poznań, prof. dr hab. Krzysztof Molenda, Adrian Wykrota