Pierwsza edycja Erasmus Day w AWF
W minionym tygodniu po raz pierwszy w naszej Uczelni odbyło się spotkanie dla studentów i pracowników zainteresowanych wyjazdem w ramach programu Erasmus+ - „Erasmus Day”. Była to okazja do zapoznania się z wrażeniami osób, które skorzystały już z oferty wyjazdu, a także do uzyskania istotnych informacji o niezbędnych formalnościach.
O tym, że jeden „Erasmus” to zdecydowanie za mało przekonywali studenci - byli Erasmusi - którym tak spodobało się na ubiegłorocznych studiach i praktykach, że również w tym roku postanowili skorzystać z możliwości wyjazdu. W wydarzeniu wzięli również udział zagraniczni studenci ze wszystkich krajów, obecnych w tym semestrze w naszej Uczelni: Grecji, Turcji, Portugalii, Hiszpanii, Francji i Węgier.
Uczestnicy „Erasmus Day" mogli także degustować przygotowane przez studentów zagranicznych dania charakterystyczne dla ich krajów. Studenci każdej narodowości mieli do dyspozycji oznakowane stanowiska, na których promowali własny kraj i uczelnie. Studenci z Francji popisali się „Quiche Lorraine”, Grecy zaproponowali sałatkę grecką, Turcy deser „Irmik helvası”, a Portugalczycy „Tuna Pate”. Na stoisku węgierskim nie zabrakło tradycyjnego langosa. Niespodzianką była hiszpańska potrawa „Salmorejo Cordobés”. Biuro Współpracy z Zagranicą, organizator wydarzenia, również przygotowało poczęstunek dla wszystkich gości. Nie zabrakło także tańców przy dźwiękach regionalnych utworów muzycznych.